Vetten kun je opsplitsen in twee soorten: verzadigde en onverzadigde vetten. Van verzadigd vet wil je liever niet te veel binnenkrijgen. Bronnen van verzadigd vet zijn bijvoorbeeld vlees, boter, volle zuivelproducten, kokosolie en bewerkte producten, zoals cake en chips. Onverzadigde vetten vind je in noten, pitten, zaden, olijven, avocado en vloeibare oliën, zoals olijfolie en koolzaadolie.

Grote gezondheidsinstanties, zoals de World Health Organization, adviseren om niet meer dan 10 energieprocent uit verzadigd vet te halen. Ondanks dat er veel tegengestelde informatie wordt gedeeld omtrent verzadigd vet, weten we vanuit onderzoek dat dit type vet het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk verhoogt (1, 2). Verzadigd vet doet ons ‘slechte’ LDL-cholesterol namelijk stijgen (3). En een hoog LDL-cholesterol zorgt voor zogenaamde ‘plaquevorming’ in de slagaderen. Die plaque kan vervolgens leiden tot het ontstaan van diverse hart- en vaatziekten. Uit grote onderzoeken blijkt tenslotte dat het vervangen van verzadigd vet door (meervoudig) onverzadigd vet en volkoren koolhydraten het risico op hart- en vaatziekten verlaagt (4). 

 

Bronnen

1. Clifton PM, Keogh JB. A systematic review of the effect of dietary saturated and polyunsaturated fat on heart disease. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2017;27(12):1060-1080.

2. Schwab U, Lauritzen L, Tholstrup T, et al. Effect of the amount and type of dietary fat on cardiometabolic risk factors and risk of developing type 2 diabetes, cardiovascular diseases, and cancer: a systematic review. Food Nutr Res. 2014;58:10.3402/fnr.v58.25145.

3. Clarke R, Frost C, Collins R, Appleby P, Peto R. Dietary lipids and blood cholesterol: quantitative meta-analysis of metabolic ward studies. BMJ. 1997;314(7074):112-117.

4. Hooper L, Martin N, Jimoh OF, Kirk C, Foster E, Abdelhamid AS. Reduction in saturated fat intake for cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev. 2020 May 19;5(5):CD011737.