Heel fruit vs. vruchtensap

Gepubliceerd op 18 november 2022 om 13:57

Vruchtensappen, zoals sinaasappelsap, hebben een gezond imago. En dat is heel begrijpelijk, want ze worden van fruit gemaakt. En fruit is gezond! Het is daarom logisch om te denken dat vruchtensap ook gezond is. Maar toch ligt het iets anders.


1. Bij het drinken van sap krijg je veel meer energie (calorieën) en suiker binnen dan je zou doen wanneer je fruit eet. Bedenk je maar eens: voor een glas sinaasappelsap zijn zo'n 5 of 6 sinaasappels nodig. Zou je die ooit in één keer opeten?

2. Wanneer je sap drinkt giet je het zo naar binnen en hoef je dus niet te kauwen. En kauwen draagt juist bij aan ons verzadigingsgevoel. Wanneer je je fruit dus drinkt, voel je je minder (snel) verzadigd dan wanneer je het eet.

 

3. Wanneer je fruit perst en de pulp weggooit, houd je alleen een extract over: een sap met veel suikers en zonder vezels. Natuurlijk zitten er nog wat vitamines en mineralen in, maar het feit dat de vezels weg zijn maakt dat het drinken van een glas vruchtensap voor je lichaam niet heel anders is dan het drinken van een glas frisdrank.

Is vruchtensap dan hetzelfde als cola? Dat ook weer niet. Natuurlijk bevat vruchtensap meer voedingsstoffen. Maar wees je ervan bewust dat vruchtensappen (ook versgeperst) qua suikergehalte vergelijkbaar zijn met frisdranken. Drink dus gerust af en toe een glas sinaasappelsap bij je ontbijt, maar doe het niet iedere dag en drink het niet als vervanging van fruit.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.