Wat is het darmmicrobioom?

Er wordt steeds meer bekend over het darmmicrobioom en de rol die het darmmicrobioom speelt in ons lichaam. Recent onderzoek laat een duidelijke link zien tussen de samenstelling van de darmmicrobiota en het hebben of ontwikkelen van chronische ziekten [1]. Maar wat is precies het darmmicrobioom? Dat is je hopelijk duidelijk na het lezen van deze blog.

Lees meer »

Stop counting calories, start counting plants!

Bij Roots zijn we geen voorstander van calorieën tellen. We kijken liever naar waar je die calorieën uithaalt. Oftewel, naar de kwaliteit van je voeding. Wat echter wel interessant en leerzaam is, is om te kijken naar de caloriedichtheid van verschillende voedingsmiddelen. Lees verder om te ontdekken wat we hiermee bedoelen.

Lees meer »

Wapen je tegen deze mythes over voeding en de zwangerschap

Voeding speelt een belangrijke rol rondom de zwangerschap. Wanneer je zwanger probeert te worden of zwanger bent kan het dan ook zomaar zijn dat je volop (ongevraagd) voedingsadvies krijgt van vrienden, familie en kennissen. Natuurlijk goedbedoeld, maar helaas kloppen de adviezen lang niet allemaal. Het gevolg: verwarring en onzekerheid. Na het lezen van deze blog onderscheid jij feit en fictie en ben je gewapend tegen enkele veelvoorkomende mythes rondom voeding en de zwangerschap.

Lees meer »

Belangrijke lessen uit de Blue Zones

Heb jij al gehoord van de Blue Zones? Dit zijn vijf gebieden op aarde (waaronder Sardinië bij Italië, Okinawa bij Japan en Loma Linda in Californië), waar gemiddeld veel meer honderplussers in goede gezondheid leven dan in de rest van de wereld. Enorm interessant, want we leven allemaal steeds langer, maar dreigen steeds minder van die levensjaren in goede gezondheid door te brengen. Wat doen de mensen uit de Blue Zones anders? En wat kunnen we van hen leren? 

Lees meer »

Het verschil tussen een afslankdieet en een gezonde leefstijl

Het is heel begrijpelijk dat veel mensen voor een streng dieet, een 'detox' of een juice cleanse kiezen om gewicht te verliezen. De gedachte om snel af te kunnen vallen (en je daardoor misschien zelfverzekerder en beter in je vel te voelen) is aantrekkelijk. Maar een dieet volgen om een gezond gewicht te bereiken werkt niet.

Lees meer »

Heel fruit vs. vruchtensap

Vruchtensappen, zoals sinaasappelsap, hebben een gezond imago. En dat is heel begrijpelijk, want ze worden van fruit gemaakt. En fruit is gezond! Het is daarom logisch om te denken dat vruchtensap ook gezond is. Maar toch ligt het iets anders.

Lees meer »