Wapen je tegen deze mythes over voeding en de zwangerschap

Gepubliceerd op 27 januari 2023 om 14:36

Voeding speelt een belangrijke rol rondom de zwangerschap. Wanneer je zwanger probeert te worden of zwanger bent kan het dan ook zomaar zijn dat je volop (ongevraagd) voedingsadvies krijgt van vrienden, familie en kennissen. Natuurlijk goedbedoeld, maar helaas kloppen de adviezen lang niet allemaal. Het gevolg: verwarring en onzekerheid. Na het lezen van deze blog onderscheid jij feit en fictie en ben je gewapend tegen enkele veelvoorkomende mythes rondom voeding en de zwangerschap.

 


Mythe 1: "Wanneer je ... eet heb je meer kans om zwanger te worden."

Geen enkel voedingsmiddel of pilletje heeft bewezen invloed op je vruchtbaarheid. Laat je dus geen dure ‘wondermiddelen’ aansmeren en eet volgens de Richtlijnen Goede Voeding 2015, oftewel een eetpatroon dat rijk is aan groente, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten, pitten en zaden. Door zo te eten vergroot je namelijk de kans op het hebben van een gezond gewicht. En je gewicht heeft wél impact op je vruchtbaarheid. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen en mannen met overgewicht en obesitas vaker problemen hebben om zwanger te worden (1). Ook het hebben van een te laag gewicht is ongunstig en kan ervoor zorgen dat zwanger worden lastiger is (2).

 

Mythe 2: "Af en toe een drankje kan geen kwaad."

Iedere slok alcohol kan schadelijk zijn voor je ongeboren kindje. Vermijd alcohol dus volledig tijdens de zwangerschap. Alcohol komt in het vruchtwater terecht en blijft daar circuleren, omdat (ongeboren) baby’s de schadelijke stof niet tot nauwelijks kunnen afbreken (1). Hierdoor wordt je kindje langdurig aan de alcohol blootgesteld. Toch (per ongeluk) wat gedronken? Daar kun je niets meer aan doen. Raak niet in paniek, want de kans is veel groter dat het goed gaat. Maar drink de rest van de zwangerschap niet.


Mythe 3: "Je moet eten voor twee!"

Helaas, je zwangerschap is geen reden om twee keer zoveel te eten. Gemiddeld hebben vrouwen tijdens het eerste trimester 70 kcal, tijdens het tweede trimester 260 kcal en tijdens het derde trimester 500 kcal extra per dag nodig (1). Echter, dit verschilt per persoon: of je daadwerkelijk wat meer moet gaan eten hangt af van je startgewicht, je huidige inname en hoeveel je beweegt. Daarnaast bewegen veel zwangere vrouwen door hun dikke buik wat minder, waardoor meer eten niet altijd nodig is. Overmatige gewichtstoename tijdens de zwangerschap kan zorgen voor een baby met een hoog geboortegewicht en overgewicht op latere leeftijd. Daarnaast zorgt te veel aankomen voor een grotere kans op een keizersnede en het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes (1).

Mythe 4: "Plantaardig eten tijdens de zwangerschap is onverantwoord."

(Meer) plantaardig eten tijdens de zwangerschap is prima mogelijk. Sterker nog, een volwaardig plantaardig eetpatroon is hartstikke gezond voor jou en je ongeboren kindje. De zwangerschap is voor alle vrouwen een kwetsbare periode met belangrijke aandachtspunten. Net als bij een omnivoor voedingspatroon is het daarom belangrijk om voldoende calorieën binnen te krijgen en genoeg te variëren. Let er daarnaast dat je dat je voldoende ijzer, calcium, jodium vitamine B12 en omega 3-vetzuren binnenkrijgt (3).

 

  • IJzer en calcium vind je volop in volkoren graanproducten, peulvruchten, donkergroene (blad)groente, noten, pitten en zaden.
  • Jodium vind je in gejodeerd zout, brood dat gebakken is met gejodeerd zout en zeewier. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft en moeite hebt om voldoende jodiumrijke voedingsmiddelen te eten, is het advies om jodium aan te vullen met een supplement (4).
  • Vitamine B12 vind je in vlees, vis, zuivel en eieren. Echter, alleen rundvlees en vis bevatten aanzienlijke hoeveelheden. En voor je gezondheid is het beter om hier tijdens de zwangerschap niet te veel van te eten. Wanneer je geen of weinig dierlijke producten eet, is het daarom belangrijk om een B12 supplement te slikken (1).
  • De omega 3-vetzuren EPA en DHA zitten in (vette) vis, schaal- en schelpdieren en algen. Wederom adviseren wij om deze vetzuren voornamelijk uit planten te halen. Vette vis levert namelijk inderdaad essentiële omega-3 vetzuren, maar is vandaag de dag regelmatig sterk vervuild (5, 6). Daardoor krijg je met het eten van een stukje vette vis ook relatief veel plastic, zware metalen (zoals kwik) en dioxines binnen: stoffen waarvan je als zwangere vrouw het liefste zo min mogelijk binnen wilt krijgen. Gelukkig is er een schonere optie, namelijk algenolie capsules met EPA en DHA. Vissen maken hun omega-3 vetzuren namelijk niet zelf aan, maar halen deze uit algen. 
  • Tenslotte is het voor zowel vleeseters als vegetariërs/veganisten belangrijk om foliumzuur en vitamine D te suppleren.

 

Wil je er zeker van zijn dat je alle voedingsstoffen in voldoende mate binnenkrijgt? Dan is het benaderen van een diëtist een goed idee. Wij nemen graag je voedingspatroon onder de loep en voorzien je van persoonlijk advies.

  1. Berkenpas M, Herweijer G, van Berkel R, van der Leek E, Mol B, Smith L. Eet als een expert: zwanger! I’m a foodie; 2019.

  2. Ondergewicht en zwangerschap. Rondom Zwanger. Spaarne Gasthuis.

    https://spaarnegasthuis.nl/app/uploads/2017/11/dsg-922-ondergewicht-en-zwangerschap.pdf

  3. Kan ik vegetarisch eten tijdens de zwangerschap? Voedingscentrum.
    https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/zwanger-en-baby/is-vegetarisch-eten-tijdens-de-zwangerschap-slecht-.aspx.

  4. Hoe krijg ik voldoende jodium binnen? Voedingscentrum.
    https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoe-krijg-ik-voldoende-jodium-binnen-.aspx

  5. Vis en het milieu. Milieu Centraal.

    https://www.milieucentraal.nl/eten-en-drinken/milieubewust-eten/vis/#vis-en-gezondheid

  6. Vis. Voedingscentrum.

    https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vis.aspx#blok7

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.