Gefermenteerde producten voor je gezondheid

Gepubliceerd op 15 mei 2023 om 14:37

Het eten van gefermenteerde producten kan erg gezond zijn. Maar waarom precies? En wat is fermentatie nou eigenlijk? Graag vertellen wij je meer over de gezondheidsvoordelen van deze eeuwenoude conserveringstechniek.


Wat is fermentatie?

Bij fermentatie zorgen bacteriën, schimmels en/of gisten voor het omzetten van stoffen in een product, waardoor de zuurgraad, de smaak, de geur of het uiterlijk veranderen. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar je eet waarschijnlijk meer gefermenteerde producten dan je denkt. Zo hebben yoghurt, zuurkool en brood fermentatie ondergaan tijdens het bereidingsproces.

Het darmmicrobioom

Om de voordelen van fermentatie te begrijpen is het goed om eerst iets meer te weten over het microbioom. In onze darmen wonen talloze micro-organismen, zoals bacteriën, gisten en schimmels. Gezamenlijk vormen ze het darmmicrobioom. Uit onderzoek wordt steeds meer duidelijk dat een divers darmmicrobioom (lees: de aanwezigheid van veel verschillende soorten micro-organismen) belangrijk is voor een goede gezondheid. Immers, verschillende micro-organismen voeren unieke functies uit en werken samen met ons lichaam om voedingsstoffen uit de voeding te halen, de darmwand gezond te houden en de werking van het immuunsysteem te ondersteunen. Een gezond en divers darmmicrobioom verkleint dan ook de kans op chronische ontstekingen, allergische reacties en auto-immuunziektes (1).


Gefermenteerde producten

En er is goed nieuws, want wat we eten en drinken heeft invloed op de samenstelling en diversiteit van ons darmmicrobioom. Dit kun je dus in je voordeel laten werken. Zo heeft onderzoek aangetoond dat het eten van gefermenteerde producten, zoals sojayoghurt, kimchi en miso, de diversiteit van ons darmmicrobioom kan vergroten (2). Dit komt waarschijnlijk doordat een deel van de bacteriën in deze producten onze darmen levend bereikt. Ook blijkt uit onderzoek dat het gebruik van gefermenteerde producten kan zorgen voor een daling van ons ‘slechte’ LDL-cholesterol en lagere ontstekingswaarden (2, 3). Reden genoeg dus om regelmatig gefermenteerde producten aan je eetpatroon toe te voegen! Links zie je wat voorbeelden van producten die levende bacteriën bevatten (ook wel 'probiotisch' genoemd).

Om op te letten

Let wel op: bij verhitting boven de 60 °C dood je de levende bacteriën. En hoewel gefermenteerde producten zoals gebakken zuurdesembrood en tempeh nog steeds gezond zijn, bevatten ze door verhitting (vrijwel) geen levende bacteriën meer. Houd hier dus rekening mee als je de voordelen van de levende bacteriën wilt behouden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door pas miso aan je soep toe te voegen wanneer deze een tijdje van het vuur af is.

En helaas: ook met producten waarvan je wel verwacht dat ze levende bacteriën bevatten, zit je niet altijd goed. Zo wordt zuurkool bijvoorbeeld regelmatig gepasteuriseerd na het fermenteren om de houdbaarheid te verlengen. Dit proces zorgt ervoor dat de bacteriën doodgaan. Ook worden er soms voedingszuren aan niet-gefermenteerde producten toegevoegd om ze een zure smaak te geven. Een handige vuistregel: met producten die in de koeling worden bewaard (zoals bijvoorbeeld de producten op de afbeelding) zit je goed.

 

Gebruik jij al regelmatig gefermenteerde producten? Wij zijn benieuwd!

 

Bronnen

1. Maag Lever Darm Stichting: 'Alles over je microbioom': https://www.mlds.nl/spijsvertering/microbioom/. Geraadpleegd op 07-05-2023.

2. Wastyk HC, Fragiadakis GK, Perelman D, et al. Gut-microbiota-targeted diets modulate human immune status. Cell. 2021;184(16):4137-4153.e14.

3. Ziaei R, Ghavami A, Khalesi S, Ghiasvand R, Mokari Yamchi A. The effect of probiotic fermented milk products on blood lipid concentrations: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2021;31(4):997-1015.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.