Stop counting calories, start counting plants!

Gepubliceerd op 16 februari 2024 om 18:46

Bij Roots zijn we geen voorstander van calorieën tellen. We kijken liever naar waar je die calorieën uithaalt. Oftewel, naar de kwaliteit van je voeding. Wat echter wel interessant en leerzaam is, is om te kijken naar de caloriedichtheid van verschillende voedingsmiddelen. Lees verder om te ontdekken wat we hiermee bedoelen.


Caloriedichtheid

De meeste onbewerkte plantaardige voedingsmiddelen hebben een lage caloriedichtheid. Dit betekent dat ze relatief weinig energie leveren per hoeveelheid product.

 

Dit kunnen we je het beste uitleggen aan de hand van deze zes magen. Op het plaatje zie je dat alle magen 400 calorieën aan voedsel bevatten. Wat meteen opvalt, is dat je je maag enorm goed kunt vullen met onbewerkte plantaardige voeding, zoals groente, fruit, volkoren granen en peulvruchten. Deze voedingsmiddelen hebben een lage caloriedichtheid. Olie, vlees en kaas hebben juist een hoge caloriedichtheid.

 

Prettig gewicht verliezen

Kortom: wanneer je grotendeels onbewerkt plantaardig eet, kun je voor dezelfde hoeveelheid calorieën een stuk meer eten. Daardoor voel je je verzadigd, ook tussen de hoofdmaaltijden door. Bovendien krijg je er een heleboel vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten bij.

 

Die lage caloriedichtheid in combinatie met de grote hoeveelheid vezels zorgt ervoor dat zo’n eetpatroon erg geschikt is om toe te werken naar een gezond(er) gewicht. Je hoeft dan namelijk niet te lijnen of jezelf uit te hongeren, maar kunt gewoon goed eten totdat je verzadigd bent.

 

Interessante studie

Onderzoek bevestigt dit: tijdens het volgen van een plantaardig eetpatroon aten deelnemers gemiddeld 689 calorieën minder (een hele maaltijd dus!) dan tijdens het volgen van een koolhydraatarm dieet dat rijk was aan dierlijke producten. En dat terwijl ze zonder beperking mochten eten, en aangaven dat ze zich tijdens het volgen van beide diëten even verzadigd voelden (2).

 

Fast food menu

Je begrijpt nu vast hoe het komt dat je maar kort verzadigd bent na het eten van een menu bij een fast food restaurant. Zo’n hoogcalorische maaltijd levert namelijk vooral vet, suiker en/of zout, en vrijwel geen vezels en voedingsstoffen. Je krijgt er dus veel energie mee binnen, maar niet veel meer.

 

Start counting plants!

In zijn boek Fiber Fueled schrijft MDL-arts Dr. Will Bulsiewicz: “The single greatest predictor of a healthy gut microbiome is the diversity of plants in one’s diet.” En we weten dat een gezond darmmicrobioom belangrijk is voor een goede gezondheid.

Wil je jouw gezondheid verbeteren? Probeer het calorieën tellen dan los te laten en focus je in plaats daarvan op het vergroten van de hoeveelheid groente, fruit, volkoren granen, peulvruchten en noten in je voeding. Stop counting calories, start counting plants!

 

Bronnen

1. De afbeelding met de magen is gebaseerd op de mooie afbeelding van Forks of Knives.

2. Hall KD, Guo J, Courville AB, et al. Effect of a plant-based, low-fat diet versus an animal-based, ketogenic diet on ad libitum energy intake. Nat Med. 2021;27(2):344-353.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.