Kleur en genoeg op je bord

Je lichaam heeft eiwitten (aminozuren), vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen en antioxidanten uit voeding nodig om te functioneren. Dit noemen we voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen gebruikt je lichaam voor veel processen, zoals de energievoorziening, opbouw en herstel van het lichaam (bijv. na het sporten of bij ziekte).

Met volwaardig bedoelen we dat je voldoende van alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Elk voedingsmiddel bevat weer andere voedingsstoffen. Door gevarieerd te eten zorg je dat je van elke voedingsstof voldoende binnenkrijgt. Met groente en fruit zorg je voor kleur op je bord. Hoe meer kleuren, hoe gevarieerder. De kleur in groente en fruit komt meestal van flavonoïden (een antioxidant). Stofjes die een beschermende werking hebben voor de cellen, en het DNA in je cellen, tegen agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken.

Natuurlijk gaat het ook hier om the package deal: onbewerkte groente en fruit bieden meer dan één voedingsstof. Ze zitten vol vezels, vitamines, mineralen en geven je een verzadigd gevoel. Dat geldt overigens ook voor volkoren granen, (zoete) aardappelen en peulvruchten (zoals bonen, linzen en kikkererwten). Van onbewerkte, plantaardige voedingsmiddelen kun je bijna niet te veel eten. Ze hebben over het algemeen een lage caloriedichtheid. Het voordeel daarvan is dat wanneer je grotendeels onbewerkt plantaardig eet, je voor dezelfde hoeveelheid calorieën dus meer kunt eten. Het gevolg: je voelt je niet alleen langer verzadigd, maar krijgt voor dezelfde hoeveelheid voedsel ook veel meer voedingsstoffen binnen.