Vooral onbewerkt plantaardig

Misschien heb je wel eens van de Blue Zones gehoord. Dat zijn de plekken op de wereld waar relatief veel mensen in goede gezondheid honderd jaar en ouder worden. Er zijn 5, verspreid over onze aardbol. Hoewel de Blue Zones ver uit elkaar liggen, zijn er veel overeenkomsten in de leefstijl en voedingskeuzes van de inwoners. Als we kijken naar wat deze mensen eten, dan zijn er twee belangrijke kenmerken: ze eten vooral onbewerkt en plantaardig.

 

Dat dit goed is voor je gezondheid, zien we zowel in langdurige populatiestudies (hierbij worden mensen voor een langere periode gevolgd) en als ook in kortere interventie onderzoeken. Of het 80, 90 of 100% plantaardig moet zijn, is op dit moment niet met zekerheid te zeggen. Wel kunnen we ervan uitgaan dat een overwegend plantaardig patroon met veel groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten, zaden en noten gezonder is en het risico op overlijden en veel chronische ziektes, zoals hartaandoeningen, (een aantal) auto-immuunziektes en diabetes type 2 aanzienlijk verlaagt.